De ce vin copiii la gradinita si la scoala?

De ce vin copiii la gradinita si la scoala?

Un copil vine la gradinita si apoi la scoala pentru a lega prietenii. Vine pentru ca ii este drag de pedagog si are o relatie frumoasa bazata pe prietenie. Vine pentru ca vrea sa-si vada prietenii. Vine pentru ca este ascultat si respectat si consultat in procesul de invatare. Vine pentru ca este lasat sa aleaga si sa-si descopere talentele artistice si de orice alta natura.

Pe langa nevoia de socializare, este foarte important sa intelegem faptul ca un copil invata cel mai bine de la alt copil, intr-un mediu cald si prietenos. . Cand traim in comunitate avem posibilitatea sa facem noi legaturi, noi conexiuni. Avem posibilitatea sa formulam noi idei si sa ne transformam pe masura ce ascultam si negociem cu ceilalti. Asa aflam mai multe despre cine suntem. Asa, ideile noastre ne sunt reflectate inapoi spre noi, de cei alaturi de care traim.

Ce ii inspira pe copii sa devina curiosi fata de procesul de invatare? Pot ei sa devina stapanii propriei invatari? Doar daca, la gradinita sau la scoala, sunt lasati sa se implice activ. Doar daca sunt lasati sa ceara ce-si doresc, sa vina cu idei si sa formulize teorii.

Vorbim despre puterea dialogului si a relatiilor pe care o comunitate le dezvolta, atunci cand dezvolta si bunul obicei de A ASCULTA. Loris Malaguzzi spunea “Dialogue is the child’s way of inventing new directions, of enlarging the possibilities of speech, of enriching one another. I believe there is no possibility of existing without relationship. Relationship is a necessity of life”.

Ce inseamna sa devina stapanii propriei invatari? Inseamna, asa cum povestea o fetita intr-o zi: “sa iau putin din ce spune T, sa-l contrazic putin pe L, sa iau o idee de la invatatoarea mea care poate a citit asta undeva si s-a documentat, si sa-mi formez apoi propria budinca de teorii,…asa, cu cuvintele mele”.

Toti copiii trebuie sa aibe astfel sansa de a se descoperi, de a se cunoaste mai bine. Acesta este, pana la urma, scopul final al educatie. Acesta este motivul de baza pentru care un copil merge la gradinita, si apoi la scoala.

Articol scris de Gradinita Explore 100, Bucuresti,  https://explore100.ro/.

Cum alegeti gradinita perfecta vedeti aici https://infogradinite.ro/2019/07/25/gradinita-60-de-intrebari-pentru-gradinita-perfecta/