De ce mint copiii?

De ce mint copiii?

În cartea “De ce mint copiii?”, autorul, Paul Ekman, care a studiat minciuna în diversele ei ipostaze sociale mai bine de 20 de ani, recunoaște că nu i-a fost ușor să-i facă față ca părinte.

De ce? Din cauza implicatiei emotionale, a frustrarii resimtite și a îngrijorarii legitime cu privire la caracterul copiilor.

Expresii cum sunt „mă doare burta”, „mă doare capul”, „nu pot să mănânc tot din farfurie” ne sunt extrem de cunoscute… nu-i așa?

Trebuie să manifestăm aceeasi, ba chiar mai multă întelegere de care și noi la rândul nostru am beneficiat. Copiii trebuie să aibă încredere în noi pentru a-și manifesta sinceritatea în cele mai sensibile și delicate situații care la un moment dat vor fi mult mai grave decât un aparent inocent „mă doare burta.”

Sunt tot soiul de indicii prin care indentificam la gradinita minciunile celor mici. Limbajul nonverbal îi dă de gol pe „nevinovați”: sunetul vocii aplatizat, agitația, poziția corpului, mânuțele după spate și multe altele. În mod cert, nu toți copiii se simt vinovați, ei considerând că e just să mintă, doar doar să scape cu basmaua curată.

De ce mint copiii? Dificultatile „cauzează dureri de burtă” sau de orice alt tip, depinde cât de „inspirați” sunt pe moment.

Minciunile copilului intre 2-4 ani

La aceasta varsta, micutii nu au inca aptitudinile necesare pentru a intelege unde incepe un adevar si unde se sfarseste. Ei intampina dificultati in a face diferenta dintre dorinte, realitate, temeri si fantezii.

Intre 2 si 4 ani, micutii vor obisnui sa spuna minciuni pe fondul unor emotii puternice. Daca cel mic are un fratior, cu siguranta va da tot timpul vina pe el, doar pentru a isi manifesta dominatia si independenta. La o astfel de varsta, noi trebuie sa adoptam o atitudine diplomata, calma si sa incerci sa ii explici ca nu este bine sa ascunda adevarul.

Minciunile copilului intre 5-8 ani

Odata ce trec de pragul varstei de 5 ani, copiii incep sa spuna tot mai multe minciuni, doar pentru a scapa de vreo pedeapsa. In general, cel mic va minti in privinta lucrurilor care tin de prieteni, gradinita, cursuri, ore sau colegi.

Desi minciunile lor sunt deconspirate rapid, cu timpul, cel mic va deveni tot mai priceput in a nascoci minciuni. Specialistii spun ca micutii incep sa minta tot mai mult la aceasta varsta deoarece sunt supusi din ce in ce mai mult la reguli si responsabilitati.

Acest lucru ii preseaza tot mai mult si incep sa gaseasca solutii pentru neindeplinirea unor sarcini, prin minciuna.

Incearca sa il determini sa nu mai gaseasca o cale de scapare prin minciuna si explica-i de ce este bine sa fie tot mai responsabil si sa indeplineasca anumite sarcini care ii sunt cerute.

Minciunile copilului intre 9-12 ani

La aceasta varsta, copiii sunt pe cale sa isi definitiveze formarea unei identitati si chiar sa si-o asume.

La varsta de 10 ani, copilul este capabil sa isi mentina minciuna si sa o faca sa para un adevar. In acest moment, trebuie sa ai o discutie serioasa cu micutul tau despre sinceritate. Explica-i ca este important ca el sa fie sincer si sa nu incerce sa se ascunda in spatele unor minciuni.

Explica-i care este diferenta intre minciunile spuse pentru a fi dragut si a nu rani sentimentele cuiva si minciunile care pot avea consecinte neplacute.

Ai grija sa ai o relatie deschisa cu micutul tau, bazata pe intelegere si incredere. Micutul trebuie sa se simta confortabil in a-ti spune adevarul, fara a-i fi frica de consecinte. Si atunci, intrebarea “de ce mint copiii” va deveni irelevanta.

Pe scurt, acestea sunt solutiile recomandate de specialisti:

  • Oferă copilului un model de integritate;
  • Diferențiaza între minciuni, pacaleli și informatii false;
  • Încurajează copilul sa spună adevărul;
  • Evita să lipesti copilului eticheta de “mincinos”;
  • Utilizeaza umorul pentru încurajarea marturisirii adevărului.

Chiar daca cei mici mint, este important ca noi sa stim sa-i ghidam, sa le fim alaturi si sa le castigam increderea. Astfel, ne vor considera prieteni, nu “inamici” de care trebuie sa ascunda lucruri.

Articol scris de Gradinita Kluge Kinder, Bucuresti.

Urmariti si alte informatii pentru copii si gradinite pe https://infogradinite.ro/