Parintele HIPERPROTECTIV

Parintele HIPERPROTECTIV

Sau cat timp ne putem feri copilul de accidente sau lucrurile rele?

Cu siguranta ca orice parinte doreste sa ofere protectie propriului copil, daca s-ar putea, pentru toata viata. Nu ne putem tine copilul sub un glob de sticla. Stim ca nu putem fi in fiecare moment al vietii lui langa el.

Dar ce putem face pentru ca el sa fie un viitor adult sanatos din punct de vedere emotional?

  • Nu limitati contactul lui cu alte persoane, chiar daca nu va place cum vorbesc altii prin parc, la magazin sau chiar vecinul de scara. Pana la urma va veni ziua in care va sti mult mai multe cuvinte “urate” decat stiai tu la varsta lui. In schimb iti poti controla tu vocabularul, astfel incat sa nu fii tu chiar prima persoana de la care le afla.
  • Lasati copilul sa faca ceea ce stie mai bine: sa exploreze mediul. Asta nu inseamna ca trebuie sa-l lasam si cu drujba de taiat lemne de la 5 ani.
  • Cu totii ne-am catarat prin copaci, ne-am jucat murdarindu-ne hainele sau am spart cate o vaza prin casa. Nu va certati copilul in aceste situatii.

Cum invatam copilul bunele maniere?

  • Cel mai simplu si usor de asimilat, prin exemplul propriu. Foloseste cat mai des cuvintele te rog, multumesc, iarta-ma, imi pare rau. Spune-i “te inteleg, si eu am patit asta cand eram la varsta ta”. Spunea Maria Montessori “Concentreaza-te pe ceea ce vrei sa educi bun in el, nu pe raul pe care vrei sa-l eviti. ”
  • Nu il lauda excesiv pentru lucrurile banale pe care le-ar face oricum, dar in momentul in care are un comportament pe care iti doresti sa il mentii recompenseaza-l cu un pupic, o imbratisare si o vorba de apreciere sincera. Cel mai furios si incapatanat copil va zambi in momentul in care vei spune ca iti place ceva din ceea ce tocmai a facut (poate fi pronuntia corecta a unui cuvant, sau exprimarea corecta a sentimentelor, sau a faptului ca nu a batut pisica pentru ca era suparat pe tine).
  • Foloseste cat de des poti, ideal ar fi mereu, un ton calm, bland dar ferm, cand iti doresti sa fii auzit si inteles. Ridicarea tonului, tipatul sau lovitul nu fac decat sa strice atmosfera, sa creasca iritarea de ambele parti.
  • Joaca-te cu copilul tau, alaturi de tine va invata cel mai bine sa “piarda”. Nu aduce imbunatatiri regulilor de joc pentru a-l lasa pe el sa fie mereu castigator.
  • Explica-i regulile casei si respecta-le si tu ca adult cu sfintenie.
  • Ofera-i cat mai multe sanse de a deveni independent. Aceasta te va scuti de multe lucruri pe care le poate face singur (imbracatul, mancatul, asezatul mesei, stransul vaselor si chiar spalatul acestora, stransul jucariilor). 

EPILOG …. Bucura-te de cresterea copilului tau fara a transforma spatiul intr-un camp de lupta. Acorda-ti momente de liniste si relaxare. Incarca-ti “bateriile” din cand in cand. Copilul TAU are nevoie de un parinte rabdator si echilibrat, la randul sau.

Articol de Cristina Dimitrescu, psiholog, Clinica Mind Help.