Misiunea grădiniței și școlii Montesara este aceea de a însoți copiii în formarea caracterului și personalității lor distincte, astfel încât ei să devină oameni împliniți, echilibrați și realizați, capabili să dea sens și valoare vieții lor.
Valorile după care ne ghidăm la Montesara sunt respectate de copii și adulți în egală măsură:
RESPECT – îi tratăm pe ceilalți așa cum dorim să fim noi înșine tratați
AUTONOMIE și COLABORARE – încercăm să ne descurcăm singuri în orice situație și avem încredere în forțele proprii. Oferim sprijin necondiționat, atunci când ni se cere, și suntem deschiși în a cere ajutor când chiar avem nevoie.
LIBERTATE în cadrul unor LIMITE ACCEPTATE – facem ceea ce dorim și ne place, ținând cont de regulile stabilite, împărtășite și respectate de întreaga comunitate de copii și adulți din Montesara.
EVOLUȚIE CONTINUĂ – învățăm cu plăcere pentru a fi în fiecare zi mai buni și a ne construi vieți împlinite și pline de sens.

Obiective 

Obiectivul nostru principal este să formăm copiii într-un mediu educațional stimulativ și armonios, centrat pe dezvoltarea unor trăsături pozitive de caracter și a unor deprinderi cu impact asupra performanțelor academice și a împlinirii personale a acestora.

Obiectivele specifice:
Dezvoltarea unei atitudini pozitive față de învățare
Majoritatea activităților din clasă sunt individualizate – fiecare copil se implică într-o activitate de învățare care îl atrage sau pe care a ales-o în planul de studiu agreat cu învățătoarea, în funcție de nevoile lui și de gradul lui de dezvoltare. Astfel, copiii lucrează în ritmul lor, repetând o activitate de câte ori doresc și trăind astfel o serie de experiențe pozitive de învățare.

Dezvoltarea încrederii în forțele proprii
Fiecare etapă de învățare se clădește pe ceea ce copilul știe deja. În felul acesta, el este ferit de experiența negativă a eșecului repetat. O serie de activități realizate cu succes de către copil îi insuflă încrederea că poate învăța de unul singur și, în același timp, contribuie la dezvoltarea lui emoțională.

Dezvoltare concentrării
Învățarea temeinică presupune capacitatea de a asculta cu atenție și de a fi deschis la ceea ce se prezintă sau este exemplificat. Printr-o serie de activități care îi captează atenția, copilul își formează obișnuința concentrării prelungite.

Stimularea curiozității
Curiozitatea este ingredientul esențial pentru învățarea creativă și motivată din interior. La Montesara, copilului i se oferă multiple oportunități să descopere calități, dimensiuni și relații în situații de învățare stimulative ce-i dezvoltă creativitatea și motivația internă de a descoperi lucruri noi.

Dezvoltarea inițiativei și a perseverenței
Copilul este înconjurat de materiale atrăgătoare și este implicat în activități stimulative, orientate spre nevoile lui interne. In felul acesta, el devine obișnuit să lucreze pe cont propriu și să aleagă singur acele activități care îl stimulează în cel mai înalt grad. Copilul preia astfel inițiativa în procesul învățării, o calitate esențială de leadership. El este îndrumat și încurajat să respecte regula de a finaliza orice activitate începută, dezvoltându-și capacitatea de a fi perseverent și de a duce lucrurile la bun sfârșit.

Stimularea sentimentului de siguranță și de ordine interioară
Nevoia de ordine și de siguranță pe care copilul o are în mod natural este pe deplin împlinită în spațiul claselor noastre, pline de materiale interesante și, în același timp, simple și atent ordonate. Este un mediu care are în egală măsură un efect de calmare și de stimulare.

Școala și grădinița Montesara își orientează activitatea și interacțiunea cu copiii după principiile educației Montessori, cu finalități în învătământul românesc tradițional. Așadar, ne propunem să lucrăm cu copiii îmbinând pedagogia tradițională cu filozofia, materialele și metoda Montessori, așa cum a evoluat aceasta până acum, atingând totodată obiectivele din programa școlară națională în ceea ce privește rezultatele copiilor. Profesorii noștri găsesc echilibrul între educația tradițională și cea montessoriană, în contextul social în care ne aflăm. Ne dorim să pregătim copiii social, emoțional, moral și academic pentru lumea în care trăiesc.

În îmbinarea pe care o propunem între sistemul alterantiv de educație Montessori și pedagogia tradițională copilul:

  • absoarbe și înmagazinează cunoștințele cerute de societate pentru vârsta lui și la nivelul învățământul tradițional de stat. Copiii care învață în sistemele alternative aprobate de Ministerul Educației Naționale, printre care se numără și pedagogia Montessori, sunt pregătiți și au obligația să dea examenele de la Evaluarea Națională în clasele a 2-a, a 4-a, a 6-a și a 8-a.
  • își formează atât priceperi, deprinderi și abilități cât, mai ales, își câștigă independența. Materialele de lucru sunt captivante și foarte atent gândite și proiectate, ele inter-relaționează și decurg unul din celălalt. Copiii vor manevra cu plăcere și cu mult interes aceste aranjamente de forme, texturi, culori, dimensiuni, greutăți, toate având ca obiectiv principal sporirea independenței copilului.

Mediul Montessori încurajează, pe bună dreptate, comunitățile de copii de vârste mixte. Acest lucru se datorează viziunii clare a acestei pedagogii: copiii trebuie pregătiți pentru viață, o viață practică în care interacționăm cu oameni din diferite medii, de vârste diferite. Sunt încurajate în acest sens valori precum: cooperarea, toleranța, responsabilizarea copiilor mai mari în raport cu cei mai mici sau nou veniți, auto-educația.În comunitatea noastră unde mediul, materialele și profesorii converg, copiii se simt liberi. Liberi să aleagă, să exploreze, să repete, să întrebe, să manipuleze, să relaționeze, să-și ducă lucrul la sfârșit fără presiunea timpului impus. Copiii sunt liberi să se dezvolte. Aceasta este de fapt auto-educația în spiritul nevoilor individuale de dezvoltare. Disciplina, bine înțeleasă în Montesara, derivă tocmai din această libertate de care copilul devine din ce în ce mai conștient. Vorbim despre o disciplină individuală și de grup pe care copiii o conștientizează, și-o asumă și o internalizează, nu despre o disciplină impusă din exterior.

Gradinita privata sau de stat?

Privata

Varsta minima de la care sunt primiti copiii

1.5 ani

Acreditare/Autorizare

Autorizată de Ministerul Educației

Exista program de vara? Daca da, care este acesta?

Iunie, iulie - deschis; August - școală de vară; scoala de vara centrata pe teme culturale, activitati creative si jocuri.

Sistem camere video

Există sistem de supraveghere video care poate fi acccesat la cerere, pentru verificarea înregistrărilor de la o dată anterioară.

Exista transport pentru copii?

Nu

Care este sistemul educațional adoptat?

Pedagogia Montessori, cu integrarea programei naționale

Când a fost înființată grădinița?

Aprilie 2016

De ce pregătire și experiență dispun cadrele didactice?

Cursuri pedagogice, cursuri de formare Montessori, experiența în lucrul cu copiii.

Cum se implică grădinița în pregătirea personalului? Investește în acesta constant și continuu?

În fiecare an, asistenți și educatori Montesara încep cursuri de specializare AMI / AMS, după un curs intern de formare, organizat înainte de începutul fiecărui an școlar.

Sistemul educational este implementat bilingv? Daca da, care este limba straina?

Limba Engleză face parte din curriculum pentru grupele 3-6 ani și 6-9 ani.

Ce alta limba se mai studiaza?

În funcție de interesul copiilor și al părinților, putem accesa opționale de limba germană, franceza, italiana, etc.

Ce optionale exista?

În funcție de interesul copiilor și al părinților, accesăm opționale de limba germană, franceza, italiana, muzică, dans, robotică, sport etc.

Care este perioada de acomodare și ce presupune aceasta? (de ex pot sta parintii cu copilul la inceput)

Perioada de acomodare durează 1-2 săptămâni, în funcție de copil. Părinții însoțesc copilul și îi facilitează acomodarea treptată (de exemplu: În prima zi, o vizită scurtă cât copiii sunt în curte, o oră în a doua zi, 2 ore în a treia zi). Educatorul și părintele comunică permanent pentru a facilita transferul emoțional / de încredere între ei.

Care este politica grădiniței privind sănătatea copiilor?

La intrarea în colectivitate se întocmește fișa medicală. Copilul este evaluat prin control periodic, finalizat prin bilanțul anual.

Există o rutină zilnică privind controlul copiilor?

Da, prin triajul epidemiologic efectuat zilnic la intrarea în grădiniță / școală.

Cu ce afecțiuni de sănătate sunt primiți copiii la grădiniță (exemplu: mucoasă nazală, tuse, roșu în gât, etc.)?

Secreții nazale transparente, tuse reziduală. Nu mai mult de 2 simptome asociate.

Dacă nu sunt primiți în cazul anumitor afecțiuni, pe parcursul lipsei de la grădiniță, se plateste taxa?

Se oferă reducere de la plata taxei lunare în cazul în care copilul absentează mai mult de 2 săptămâni, pe motive medicale.

Acceptă politica grădiniței administrarea de remedii, medicamente sau siropuri pentru răceli ușoare?

Da, pentru cel mult 7 zile. Exclus antibiotice.

În cazul căror afecțiuni de care copilul dă dovadă la grădiniță, este parintele contactat să-l iei pe cel mic acasă (exemplu: febră, diaree, vomă, etc.)?

Părinții sunt contactați în caz de leziuni, contuzii sau alte simptome. În această situație, copilul va fi tratat / preluat de părinți în cel mai scurt timp posibil. Recomandarea de preluare vine în situații de febră, stare generală alterată, leziuni grave.

Care este programul de somn?

În intervalul 13:30 - 15:45, în funcție de copil. Copiii pot alege să nu doarmă la prânz și să participe la activități în timpul orelor de odihnă, dacă părinții sunt de acord.

Copiii dispun de un dormitor separat sau dorm în aceeași încăpere în care își desfășoară activitățile?

Somnul are loc în sala de clasă. Activitățile copiilor care nu dorm se desfășoară într-o sală de clasă diferită.

Copiii își păstrează locurile în paturi pe tot parcursul săptămânii sau fiecare doarme la-ntâmplare?

Copiii dorm în același pat întreaga săptămână (pijamalele rămân pe pat ca reper), însă poziția în care paturile sunt așezate poate varia de la o zi la alta.

Cât de des se schimbă lenjeria?

Lenjeria se spală și se dezinfectează săptămânal, iar copiii își păstrează patul pe parcursul unei săptămâni.

Fiecare copil, la intrarea în colectivitate, are deja un ritual de somn format. Reușesc cadrele didactice să respecte aceste ritualuri pentru a ușura integrarea copiilor, sau dispun de o altă politică de adaptare?

Integrăm ritualuri de somn în funcție de copil. În timp, ritualurile de somn tind să se uniformizeze natural, la nivel de grupă.

Care este programul meselor și al gustărilor?

Mic dejun 8:30-9:00; Gustare de fructe 10:45-11:15; Prânz 12:30-13:30; Gustare 16:00-16:30

Dispune grădinița de bucătărie internă? Sau mâncarea este furnizată de o firmă externă de catering?

Firmă externă de catering, cu livrare proaspătă, de 2 ori pe zi.

Indiferent de răspunsul la întrebarea anterioară, cunoaște grădinița cu exactitate proveniența alimentelor de bază? În cazul sistemelor de catering, ce garanție are grădinița că alimentele utilizate în prepararea mâncării respectă toate normele de igienă?

Alimentele sunt însoțite de declarație de conformitate și aviz de însoțire a mărfii.

Include programul alimentar și dulciuri? Dacă da, ce fel de dulciuri? Cum sunt preparate?

Meniul conține, ocazional, dulciuri fără zahăr (îndulcite cu fructe confiate sau miere de albine).

Sucuri primesc?

Nu

Ce fructe primesc zilnic? Variază acestea?

În fiecare zi copiii primesc 2-3 tipuri de fructe. Abordăm în special fructe de sezon, pentru calitate și gust autentic.

Cât de mare este o porție de mâncare?

Porțiile sunt distribuite în funcție de grupa de vărstă și nevoile calorice. (De exemplu pentru copii cu vârsta 1-3 ani 60 gr carne, copii cu vârsta 4-6 ani 85 gr carne , supă /ciorbițe 1-3 ani 100 ml, 3-6 ani 200ml )

Este programul de activități respectat?

Programul zilnic este fix. În funcție de situații, pot exista mici varianții.

Există o regulă privind ora de sosire a copiilor la grădiniță?

08:00-08:30

Grupele de vârstă sunt respectate? Sau există grupe care sunt mixate cu copii mai mici sau mai mari cu un an?

Grupele de vârstă sunt mixte în Montessori (1.5 - 3 ani, 3-6 ani, 6-9 ani). Fiecare copil trece astfel prin mai multe etape de vârstă în cadrul aceleiași grupe și beneficiază de interacțiuni diverse, formatoare.

Câți copii sunt într-o grupă?

15-25, în funcție de nivelul de vârstă

Nr de cadre didactice alocate/grupa

Raportul de cadre didactice / numărul de copii variază între 1/5 și 1/10, în funcție de nivelul de vârstă.

Există suport din partea grădiniței privind trecerea de la utilizarea scutecelor la oliță sau reductor pentru wc?

Ne adaptăm la nevoile copiilor și implicit la disponibilitatea lor spre diversele achiziții specifice vârstei. Colaboram cu părinții la momentul acestei tranzitii, astfel încât să maximizam rata de succes a fiecărui copil.

Cum se face comunicarea cu părinții?

Comunicarea cu părinții are loc pe e-mail, la telefon sau direct, în întâlniri și ședințe stabilite în prealabil.

Există transparență, sinceritate cu privire la situații mai neplăcute pentru copii? Spre exemplu, cazul în care copilul e lovit sau atunci când unii dintre copii au anumite boli.

Comunicăm deschis despre toate situațiile întâmpinate, păstrând însă confidențialitatea celor implicați.

Cum se face raportarea zilnică despre copil?

La preluare, părinții primesc, la cerere, informații despre ziua în curs.

Ce presupune raportarea periodică privind evoluția copilului?

Educatorul de la clasă întocmește un raport semestrial de progres, pentru fiecare copil. Este un raport detaliat, personalizat, întocmit pe principii Montessori și discutat cu părinții în cadrul unei întâlniri individuale stabilită de comun acord.

Cum sunt gestionate crizele copiilor sau conflictele, discuțiile cu caracter agresiv/violent care pot apărea între copii?

Violența nu este tolerată. Situațiile întâmpinate sunt abordate individual, luând în considerare multe aspecte ale situației. Fiecare copil este încurajat să prezinte propria perspectivă a situației, cu accent pe emoțiile și nevoile resimțite la momentul respectiv, astfel încât în timp să își poată dezvolta empatia și capacitatea de a găsi soluții potrivite pentru toate părțile implicate. În cazul unor crize individuale, copilul este securizat de un adult, fiind asigurat în permanență că este auzit, înțeles, acceptat și iubit.

Se pune accent pe dezvoltarea firească, armonioasă a copilului? În ce măsură? Se urmărește stimularea fiecărui copil în parte, în funcție de abilitățile și zona de interes manifestate?

Dezvoltarea în ritm propriu este esențială pentru copii. Deschiderea copiilor spre anumite activități și interesele manifestate de aceștia sunt repere principale în procesul educațional, într-un mediu montessori. Acesta din urmă are menirea, prin felul în care este organizat și întreținut în permanență, de a veni în întâmpinarea tuturor nevoilor copiilor din intervalul de vârstă caruia îi este destinat.

De câte ori pe zi sunt copiii scoși afară? Se practică ieșirile în aer liber, indiferent de anotimp?

În medie, 2 ieșiri de 1 oră, zilnic, indiferent de anotimp. Ne adaptăm condițiilor meteo (îmbrăcăminte pentru ploaie sau zăpadă, șepci pentru soare, evitarea orelor de vârf vara), în funcție de care rutina poate fi schimbată ori adaptată.

Există activități specifice anotimpului sau în concordanță cu vremea de afară?

Sigur, ne adaptăm în funcție de anotimp. (ex: primăvara răsaduri, vara mai multe activități cu apă, toamna adunăm frunze, iarna construim un igloo).

Care este temperatura din sediu, în funcție de anotimp?

În perioada verii, temperatura aerului în sala de clasa este între 23-25 grade celsius, iar pe timp de iarnă între 21-22 grade celsius.

De cât spațiu exterior dispune sediul? Câți metri pătrați are? Ce se află pe jos: iarbă, cauciuc microporos sau ciment?

În curtea de aproximativ 450 mp avem iarbă, nisip (în zona căsuței, delimitată de un gard), tartan (cauciuc pentru locuri de joacă) și granit - la intrare.

Cât este taxa pe lună? Se menține pe toate perioada în care copilul este înscris sau poate fi majorată de la un an la altul?

Taxa lunară program 8:00 – 12:00: 1.350 lei/lună – cu mic dejun, fără prânz; Taxa lunară program 8:00 – 13:00: 1.720 lei/lună – cu masă de prânz și gustare inclusă; Taxa lunară program 8:00 – 16:30: 1.920 lei/lună – cu masă de prânz, gustare și somn (sau joacă): Taxa lunară program 8:00 – 18:00: 2.020 lei/lună – cu masă de prânz, gustare, supraveghere after-school; Taxă suplimentară pentru supraveghere 18:00 – 19:00 – 100 lei/lună, indiferent de numărul de zile în care s-a accesat acest serviciu. Oferta educațională poate fi consultată pe http://www.montesara.ro/, eventualele modificări fiind aduse la cunoștința parinților conform clauzelor contractuale.

Alte taxe?

Taxa de înscriere/rezervare a locului – 1.000 lei – se plătește o singură dată pe an, în momentul înscrierii sau reînscrierii; masa plătită lunar în funcție de prezențe (catering). Taxă anuală de înscriere, taxa de amenajare a curtii, taxă catering lunar, în funcție de prezențe.

Ce activități include această taxă lunară?

Taxa lunară include toate activitățile curente ale grădiniței / școlii, oferite de personal calificat.

Există și alte activități extra? Care este costul acestora pe lună?

Avem o paletă largă de opționale care pot fi accesate în funcție de dorințele părinților și ale copiilor.

Dacă înscriu și al doilea copil, beneficiez de o reducere sau un alt beneficiu?

Al doilea copil beneficiază de o reducere de 20% din taxa de școlarizare aferentă programului ales.

Lasă un comentariu

captcha-input
Pret
Locatie
Personalul
Servicii
Mancare
În curs de publicare...
Evaluarea ta a fost trimisa cu succes
Vă rugăm să completaţi toate câmpurile
Captcha check failed